Bahan-bahan Rempah Kari Hijau Thai
- 1 batang serai, hiris halus
- 4 biji cili hijau (boleh tambah cili padi jika suka pedas)
- 4 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci lengkuas
- 1/2 inci halia
- 1 pokok daun ketumbar, bersama akarnya dicuci bersih
- 1 genggam daun selasih
- 1/2 camca teh serbuk jintan manis
- 1 camca teh serbuk ketumbar
- 1/2 camca teh serbuk lada sulah
- 3 camca besar sos ikan
- 1 inci belacan, dibakar
- 2 camca besar jus limau nipis
- 1 camca besar gula Melaka
- 4 camca besar santan
- Sedikit air
Bahan-bahan Utama:
- 1/2 ekor ayam, potong ikut suka, cuci dan toskan
- 3/4 cawan tepung pipit
- 1 biji tomato, dibelah 6
- 1/4 biji traffic light capsicum (merah, hijau dan kuning) didadu besar
- 2 batang serai, diketuk
- 4 helai daun limau purut
- 10 biji cili padi, diketuk
- Pes kari hijau secukupnya
- 300 ml pati santan
- Air secukupnya
- 1 kiub pati ayam (optional)
- Jus limau nipis secukup rasa
- Sos ikan secukup rasa
- Sedikit gula
- 1 genggam daun selasih
Cara-caranya:
Untuk Pes Rempah Kari Hijau Thai
- Kisar halus semua bahan2 untuk rempah kari hijau Thai.
- Panaskan minyak dalam kuali tumis bahan2 rempah yang dikisar tadi hingga garing dan terbit minyak, guna api kecil dan kacau selalu.
- Bila rempah garing dan terbit minyak, boleh matikan api.
- Biar sejuk dan boleh simpan dalam botol untuk kegunaan kemudian..
Kari Hijau Thai
- Panaskan 4 camca besar minyak dalam periuk, tumis serai hingga harum, masukkan pes rempah secukupnya (che mat guna semua sekali).
- Masukkan ayam dan terung pipit.
- Gaul rata2 dan masak hingga ayam kecut.
- Tuang air secukupnya (hingga ayam tenggelam), kacau dan biar mendidih hingga terung pipit dan ayam empuk.
- Masukkan traffic light capsium, cili padi yang diketuk dan pati santan.
- Kacau rata, perasakan dengan sos ikan secukupnya dan sedikit gula.
- Masukkan jus limau nipis sedikit dahulu, kacau dan rasa jika suka lebih rasa masam, baru ditambah lagi. Biar mendidih dengan api sederhana dan dikacau selalu.
- Akhir sekali masukkan daun selasih, kacau dan matikan api.
- Hidangkan bersama nasi putih..
Selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan