Ahad, 9 Oktober 2016

Resepi Semperit Papan


Bahan-bahan:

  • 250gm butter
  • 150gm gula icing
  • 1 biji kuning telur
  • 250gm tepung gandum
  • 150gm tepung kastard
  • 30gm tepung jagung
  • 1 sudu teh esen vanila
  • Manik gula - sebagai hiasan jika suka

Cara-caranya:

  1. Ayakkan tepung red rose, tepung kastard dan tepung jagung. Ketepikan
  2. Pukul butter dan gula hingga sebati.
  3. Masukkan telur dan esen vanila dan terus pukul hingga bergaul sempurna.
  4. Kemudian masukkan tepung yang telah di ayak sedikit-sedikit dan terus menguli sehingga adunan menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari.
  5. Panaskan oven pada suhu 170C. Sedialan loyang pembakar dan oleskan sedikit butter.
  6. Masukkan doh ke dalam acuan semprit dan tekan di atas loyang. Buat dalam 2.5cm panjang. Hiaskan dengan manik gula jika suka.
  7. Bakar dalam oven dengan suhu 170C selama 15 minit atau sehingga masak nampak keperangan sedikit.
  8. Sejukkan sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara.

Selamat Mencuba !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan