Ahad, 16 Oktober 2016

Resepi Daging Masak Hitam


Bahan-bahan:

  • 1 mangkuk daging lembu yang dipotong dalam ukuran 2 inci
  • 1 sudu besar kerisik
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang2 kuntum bunga cengkih
  • 1 biji buah pelaga
  • 1 senduk kecil kicap manis
  • 1 biji bawang besar garam secukup rasa
  • 1 senduk kecil minyak masak.

Bahan untuk dikisar:

  • 1 batang serai
  • 1/2 inci lengkuas
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 5 tangkai cili kering

Cara-caranya:

  1. kisar bahan-bahan untuk dikisar
  2. panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang bunga cengkih dan buah pelaga..
  3. masuk kan semua bahan yang dah dikisar
  4. masuk kan kerisik
  5. Tunggu sampai semua bahan menjadi garing dan naik minyak..
  6. masuk kan kicap dan daging .
  7. masak sehingga daging lembut.jika terlalu kering masuk kan 1 cawan air.
  8. apa bila daging sudah lembut dan kering masuk kan garam dan bawang besar yang dihiris.
  9. tutup api.jangan sampai bawang jadi lembik.
  10. sedia untuk dihidangkan

Selamat Mencuba !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan