Bahan-bahan:
- 1 mangkuk daging lembu yang dipotong dalam ukuran 2 inci
- 1 sudu besar kerisik
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang2 kuntum bunga cengkih
- 1 biji buah pelaga
- 1 senduk kecil kicap manis
- 1 biji bawang besar garam secukup rasa
- 1 senduk kecil minyak masak.
Bahan untuk dikisar:
- 1 batang serai
- 1/2 inci lengkuas
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 5 tangkai cili kering
Cara-caranya:
- kisar bahan-bahan untuk dikisar
- panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang bunga cengkih dan buah pelaga..
- masuk kan semua bahan yang dah dikisar
- masuk kan kerisik
- Tunggu sampai semua bahan menjadi garing dan naik minyak..
- masuk kan kicap dan daging .
- masak sehingga daging lembut.jika terlalu kering masuk kan 1 cawan air.
- apa bila daging sudah lembut dan kering masuk kan garam dan bawang besar yang dihiris.
- tutup api.jangan sampai bawang jadi lembik.
- sedia untuk dihidangkan
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan