Bahan-bahan:
- 1 ekor ikan bawal saiz sederhana
- 1 labu bawang besar
- 1 keping asam gelugur
- 2 batang serai-diketuk
- 1 biji limau kasturi
- 1 sm belacan-dibakar
- 4 tangkai cili merah (dipotong)
- 4 tangkai cili hijau
- 3- 5 tangkai cili padi
- 3 labu bawang merah (dihiris)
- 2 ulas bawang putih
- Sedikit minyak dan air
- Garam dan gula secukup rasa
Cara-caranya:
- Lumurkan ikan dengan garam dan kunyit.
- Goreng dalam minyak yang banyak hingga separa garing. Angkat dan ketepikan.
- Menggunakan minyak yang sama, goreng cili merah, cili hijau, cili padi, bawang merah dan bawang putih selama 3 minit.
- Angkat dan kisar bersama belacan menggunakan pengisar kering.
- Panaskan 3 sudu besar minyak di dalam kuali dan tumis bawang besar hingga layu.
- Masukkan bahan kisar dan tambahkan sedikit air serta air asam jawa.
- Biarkan seketika hingga sambal menjadi pekat dan agak kering.
- Tambah garam dan gula secukup rasa.
- Tutup api dan tuangkan sambal goreng di atas ikan.
Selamat Mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan