Bahan-bahannya:
- 1 ekor ayam
- Garam dan gula @ madu secukupnya
- Sedikit sos tiram
- Sedikit sos cili
- Sedikit kicap
Bahan Kisar:
- 1 btg serai
- 4 ulas bwg putih
- 5 ulas bawang kecil
- 10 tangkai cili padi (leh adjust lau nak tambah pedas)
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit hidup
- 1 biji kiub ayam (lau xmau guna leh ganti belacan)
- Sedikit minyak (saya guna olive oil) - semua bahan ni kisar atau tumbuk
Cara-caranya:
- Campur bahan kisar ngan sos tiram, sos cili, kicap, garam dan gula/madu.
- Sapu pada keseluruhan ayam dan perap 1 jam atau semalaman dalam peti ais
- Bakar dalam oven guna api atas bawah, suhu 200 c selama 45 minit atau 1 jam. *Bergantung pada oven memasing.
- Tengok-tengokkan api, jgn kering sgt.
- Biar isi ayam tu lembab2 sikit. *Boleh juga bakar guna kuali ajaib, dan pandai-pandai kawal api.
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan