Khamis, 6 Oktober 2016

Resepi Ayam Bakar Cili Padi


Bahan-bahannya:

  • 1 ekor ayam
  • Garam dan gula @ madu secukupnya
  • Sedikit sos tiram
  • Sedikit sos cili
  • Sedikit kicap

Bahan Kisar:

  • 1 btg serai
  • 4 ulas bwg putih
  • 5 ulas bawang kecil
  • 10 tangkai cili padi (leh adjust lau nak tambah pedas)
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 biji kiub ayam (lau xmau guna leh ganti belacan)
  • Sedikit minyak (saya guna olive oil)
  • - semua bahan ni kisar atau tumbuk

Cara-caranya:

  1. Campur bahan kisar ngan sos tiram, sos cili, kicap, garam dan gula/madu. 
  2. Sapu pada keseluruhan ayam dan perap 1 jam atau semalaman dalam peti ais
  3. Bakar dalam oven guna api atas bawah, suhu 200 c selama 45 minit atau 1 jam. *Bergantung pada oven memasing. 
  4. Tengok-tengokkan api, jgn kering sgt. 
  5. Biar isi ayam tu lembab2 sikit. *Boleh juga bakar guna kuali ajaib, dan pandai-pandai kawal api.

Selamat Mencuba !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan