Bahan-bahannya:
- 4 cawan tepung gandum
- 2 cawan minyak jagung
- 2 cawan gula perang
- 10 biji pisang berangan/bunga/restali
- 6 biji telur ayam
- 2 sudu teh esen vanila
- 2 sudu teh soda bikarbonat
- 2 sudu teh baking powder.
- 1 sudu teh garam halus
Cara-caranya:
- Panaskan ketuhar dalam suhu 180' selama 10 minit
- Satukan bahan kering seperti tepung gandum,soda dan baking powder. Ayak adunan tersebut sebanyak 2 kali bagi memastikan kandungan tepung agak ringan
- Masukkan telur dan gula ke dalam blender dan kisar hingga kelihatan putih dan gebu
- Pisang dilecek dan masukkan adunan telur tadi ke dalam adunan pisang.
- masukkan tepung dan minyak
- kacau sebati dengan menggunakan senduk kayu
- Akhir sekali masukkan adunan tadi ke dalam loyang yang telah dilenser dengan marjerin
- Bakar selama 1 jam
- Sedia untuk dihidangkan
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan