Rabu, 1 Jun 2016

Resepi Kuih Cakar Ayam


Kuih Cakar Ayam merupakan kuih tradisional Malaysia. Ia merupakan menu yang sesuai ketika sesi minum petang dan juga sesuai dihidang ketika di Aidilfitri.

Bahan-Bahan:

  • 300 gm gula merah
  • 1 kilo @ 1/2 kilo keledek yang dikupas kulitnya
  • 1 sudu kecil kapur makan
  • Air
  • Minyak masak


Cara-caranya:

  1. Kukur keledek hingga halus dan berbentuk seperti tali. Masukkan keledek tadi ke dalam air kapur selama 1 jam.
  2. Setelah cukup 1 jam keluar dan toskan sehingga kering. Setelah kering gorengkannya di dalam minyak yang panas.
  3. Sementara itu campurkan gula merah dan air di dalam kuali yang berasingan. Biarkannya sehingga gula merah tersebut cair dan larut di dalam air tersebut.
  4. Kemudian masukkan keledek yang digoreng tadi ke dalam gula merah. Gaulkan sehingga rata dan sebati.
  5. Kemudian, setelah sebati angkat dan masukkan ke dalam acuannya yang berbentuk bulat. Jangan lupa untuk menekannya sehingga padat.
  6. Akhir sekali sejukkannya. Anda harus menyimpannya di dalam bekas yang kedap udara kerana dikhuatiri kuih cakar ayam anda akan lemau jika dibiarkan terdedah.


Selamat Mencuba !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan