Kuih Cakar Ayam merupakan kuih tradisional Malaysia. Ia merupakan menu yang sesuai ketika sesi minum petang dan juga sesuai dihidang ketika di Aidilfitri.
Bahan-Bahan:
- 300 gm gula merah
- 1 kilo @ 1/2 kilo keledek yang dikupas kulitnya
- 1 sudu kecil kapur makan
- Air
- Minyak masak
Cara-caranya:
- Kukur keledek hingga halus dan berbentuk seperti tali. Masukkan keledek tadi ke dalam air kapur selama 1 jam.
- Setelah cukup 1 jam keluar dan toskan sehingga kering. Setelah kering gorengkannya di dalam minyak yang panas.
- Sementara itu campurkan gula merah dan air di dalam kuali yang berasingan. Biarkannya sehingga gula merah tersebut cair dan larut di dalam air tersebut.
- Kemudian masukkan keledek yang digoreng tadi ke dalam gula merah. Gaulkan sehingga rata dan sebati.
- Kemudian, setelah sebati angkat dan masukkan ke dalam acuannya yang berbentuk bulat. Jangan lupa untuk menekannya sehingga padat.
- Akhir sekali sejukkannya. Anda harus menyimpannya di dalam bekas yang kedap udara kerana dikhuatiri kuih cakar ayam anda akan lemau jika dibiarkan terdedah.
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan