Rabu, 8 Jun 2016

Resepi Pie Tee Rangup


Bahan-Bahan:


Bahan Kulit

  • 60 gm tepung beras
  • 20 gm tepung gandum
  • 10 gm tepung ubi
  • Garam secukupnya
  • 1 butir telur Gred C � dipukul sedikit
  • 240-250 ml air
  • Minyak untuk menggoreng

Bahan Inti

  • 1 sudu besar minyak
  • 4 ulas bawang merah � di cincang halus
  • 80 gm isi udang � di cincang
  • 200 gm hirisan lobak merah
  • 300 gm hirisan kubis
  • 1 sudu teh kicap cair
  • Garam, serbuk lada sulah secukupnya

Bahan Sos

  • 3 biji cili merah � dibuang biji
  • 1 ulas bawang putih � di cincang halus
  • 2 sudu besar sos cili Thai
  • 1 sudu besar cuka
  • 60 ml air masak
  • Gula, garam secukupnya


Cara-caranya:

  1. Satukan semua bahan kulit. Tapis ke dalam mangkuk. Masukkan telur dan kacau sebati.
  2. Tuangkan air dan kacau lagi hingga sebati.
  3. Panaskan acuan dalam minyak. 
  4. Bila dah panas, angkat dan celup ke dalam adunan tadi dan goreng hingga kuning keemasan.

Untuk inti
  1. Panaskan minyak, tumiskan bawang merah hingga harum. Masukkan bahan lain dan kacau.
  2. Angkat dan biarkan sejuk.
  3. Bila inti dah sejuk, isikan ke dalam kulit pie tee tadi.
  4. Jika inti diletak di dalam kulit terlalu awal, kulit akan menjadi lembik. 
  5. Letak sebelum dihidangkan.

Untuk sos:
  1. Kisar semua bahan hingga sebati.
  2. Hidangkan bersama pie tee.

Selamat Mencuba !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan