Bahan-Bahan:
Bahan Kulit
- 60 gm tepung beras
- 20 gm tepung gandum
- 10 gm tepung ubi
- Garam secukupnya
- 1 butir telur Gred C � dipukul sedikit
- 240-250 ml air
- Minyak untuk menggoreng
Bahan Inti
- 1 sudu besar minyak
- 4 ulas bawang merah � di cincang halus
- 80 gm isi udang � di cincang
- 200 gm hirisan lobak merah
- 300 gm hirisan kubis
- 1 sudu teh kicap cair
- Garam, serbuk lada sulah secukupnya
Bahan Sos
- 3 biji cili merah � dibuang biji
- 1 ulas bawang putih � di cincang halus
- 2 sudu besar sos cili Thai
- 1 sudu besar cuka
- 60 ml air masak
- Gula, garam secukupnya
Cara-caranya:
- Satukan semua bahan kulit. Tapis ke dalam mangkuk. Masukkan telur dan kacau sebati.
- Tuangkan air dan kacau lagi hingga sebati.
- Panaskan acuan dalam minyak.
- Bila dah panas, angkat dan celup ke dalam adunan tadi dan goreng hingga kuning keemasan.
Untuk inti
- Panaskan minyak, tumiskan bawang merah hingga harum. Masukkan bahan lain dan kacau.
- Angkat dan biarkan sejuk.
- Bila inti dah sejuk, isikan ke dalam kulit pie tee tadi.
- Jika inti diletak di dalam kulit terlalu awal, kulit akan menjadi lembik.
- Letak sebelum dihidangkan.
Untuk sos:
- Kisar semua bahan hingga sebati.
- Hidangkan bersama pie tee.
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan