Resepi Kuah Yong Tau Foo
Bahan-bahan:
- 10 tangkai cili kering
- gula melaka atau 2 sudu gula merah
- bijan goreng
- gula(kalau kurang manis)
- 1 s.k garam
- 3 cm belacan
- 300 ml air
- 1 sudu besar minyak
- 1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
Cara-caranya:
- Masukkan minyak dalam kuali.
- Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
- jangan lama sangat ye nanti hangus dan hasil pun kurang sedap
- setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air. tapis supaya hasil nya pun cantik..
- panaskan air bersama gula melaka. tapis ye takut ada pasir2 halus...
- kemudian cili yang telah dikisar tadi dan air gula serta belacan.
- setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
- masukkan garam secukup rasa, dan gula (jika gula melaka kurang manis).
Resepi Chee Cheong fun
- 100gm tpg beras
- 1 sudu besar tpg ubi
- 365ml air
- sedikit garam
- 1/2 sudu kecil minyak masak
Cara-caranya:
- campur kesemua bahan dlm bekas kacau sebati
- kukus seperti mana nak buat laksam
Tiada ulasan:
Catat Ulasan