Khamis, 30 Jun 2016

Resepi Kuah Yong Tau Foo


Bahan-bahan:

  • 10 tangkai cili kering
  • gula melaka atau 2 sudu gula merah
  • bijan goreng
  • gula(kalau kurang manis)
  • 1 s.k garam
  • 3 cm belacan
  • 300 ml air
  • 1 sudu besar minyak
  • 1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air

Cara-caranya:

  1. Masukkan minyak dalam kuali. 
  2. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
  3. jangan lama sangat ye nanti hangus dan hasil pun kurang sedap
  4. setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air. tapis supaya hasil nya pun cantik..
  5. panaskan air bersama gula melaka. tapis ye takut ada pasir2 halus...
  6. kemudian cili yang telah dikisar tadi dan air gula serta belacan.
  7. setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
  8. masukkan garam secukup rasa, dan gula (jika gula melaka kurang manis).

Resepi Chee Cheong fun

  • 100gm tpg beras
  • 1 sudu besar tpg ubi
  • 365ml air
  • sedikit garam
  • 1/2 sudu kecil minyak masak

Cara-caranya:

  1. campur kesemua bahan dlm bekas kacau sebati
  2. kukus seperti mana nak buat laksam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan