Ahad, 12 Jun 2016

Resepi Gulai Tempoyak Ikan Talapia


Bahan-bahan:

  • 4 ekor ikan talapia merah.. potong 2
  • 1 mangkuk tempoyak
  • 1/2 inci kunyit hidup*
  • 2 biji cili merah*
  • segenggam cili api merah*
  • 5 ulas bawang merah*
  • 5 batang serai dititik
  • 3 helai daun kunyit
  • garam secukup rasa
  • sedikit gula kalau suka


Cara-caranya:

  1. ikan talapia.. gaulkan dengan garam dan asam jawa.. supaya hilang hanyir.. bilas bersih2..
  2. tumbuk bahan2 bertanda (*)..
  3. masukkan kedalam peiuk bersama tempoyak serai dan air secukupnya.. didihkan..
  4. masukkan ikan dan masukkan juga daun kunyit.. garam dan gula secukup rasa..
  5. bila ikan dah masak.. tutup api.. sedia untuk dihidang.


Selamat Mencuba !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan