Bahan-Bahan:
- 8-10 ekor sotong, anggaran
- 1 senduk minyak masak
- 2 1/2 sudu besar rempah kari udang atau ikan
- 1 sudu besar serbuk cili
- 1 cawan santan cair
- 1 cawan santan pekat
- 6 batang sayur bendi
- 1 biji tomato, belah 4
- 3 sudu besar pati asam jawa
- garam dan gula secukup rasa
Bahan untuk tumbuk halus:
- 4 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
Bahan untuk rempah tumis
- 1 batang kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 4 biji buah pelaga
- 1 sudu kecil halba campur
- 1 tangkai daun kari
Cara-caranya:
- Panaskan minyak di dalam periuk. Masukkan bahan rempah tumis dan diikuti bahan tumbuk halus. Masak sehingga kekuningan dan naik bau.
- Masukkan bancuhan pes rempah dan serbuk cili dan kacau sehingga warna rempah menjadi sedikit gelap dan pecah minyak. Tambah sedikit air jika rempah terlalu kering supaya tidak hangus.
- Masukkan sotong, pati asam jawa dan kacau beberapa minit.
- Masukkan santan cair dan masak sehingga mendidih.
- Masukkan pula santan pekat, bendi dan tomato.
- Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Apabila mendidih, angkat dan hidangkan
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan