Bahan-bahan:
- Belimbing buluh - 500g
- Bawang merah kecil - 7 biji
- Bawang putih - 5 biji
- Cili padi - 15 tangkai (letak lebih jika nak pedas)
- Ikan bilis kopek - 1 cawan
- Minyak utk menumis
- Kicap lemak manis
- Garam
- Gula
Cara-caranya:
- Basuh belimbing buluh, letak sedikit garam dan rebus dalam periuk tanpa air hingga hampir kering dan berwarna hitam serta lembik.
- Guna api kecil dan kacau sekali sekala.
- Seeloknya gunakan periuk yang dah lama dan tak digunakan lagi sebab periuk tu nanti akan jadi hitam dan susah nak dibersihkan.
- Anggaran masa rebusan adalah lebih kurang 3 jam.
Proses memasak sambal:
- Bawang putih, bawang merah kecil, cili padi dan ikan bilis ditumbuk kasar (boleh juga guna
- pengisar kering atau food processor).
- Kemudian, tumbuk sekali belimbing buluh tersebut.
- Panaskan minyak di dalam kuali.
- Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi
- dan kacau hingga separuh masak.
- Masukkan belimbing, kacau rata hingga masak.
- Perasakan dengan garam, gula dan sedikit kicap.
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan