Rabu, 29 Jun 2016

Resepi Sambal Hitam Belimbing Buluh


Bahan-bahan:


  • Belimbing buluh - 500g
  • Bawang merah kecil - 7 biji
  • Bawang putih - 5 biji
  • Cili padi - 15 tangkai (letak lebih jika nak pedas)
  • Ikan bilis kopek - 1 cawan
  • Minyak utk menumis
  • Kicap lemak manis
  • Garam
  • Gula


Cara-caranya:


  1. Basuh belimbing buluh, letak sedikit garam dan rebus dalam periuk tanpa air hingga hampir kering dan berwarna hitam serta lembik.
  2. Guna api kecil dan kacau sekali sekala.
  3. Seeloknya gunakan periuk yang dah lama dan tak digunakan lagi sebab periuk tu nanti akan jadi hitam dan susah nak dibersihkan.
  4. Anggaran masa rebusan adalah lebih kurang 3 jam.


Proses memasak sambal:


  1. Bawang putih, bawang merah kecil, cili padi dan ikan bilis ditumbuk kasar (boleh juga guna
  2. pengisar kering atau food processor).
  3. Kemudian, tumbuk sekali belimbing buluh tersebut.
  4. Panaskan minyak di dalam kuali.
  5. Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi
  6. dan kacau hingga separuh masak.
  7. Masukkan belimbing, kacau rata hingga masak.
  8. Perasakan dengan garam, gula dan sedikit kicap.


Selamat Mencuba !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan