Khamis, 16 Jun 2016

Resepi Kek Black Forest Swiss Roll


Bahan-Bahan:

Bahan A

  • 3 biji kuning telur
  • 75gm gula kaster
  • 50ml air
  • 40ml minyak jagung / minyak masak
  • 55gm tepung gandum
  • 20gm serbuk koko
  • 1 sudu teh coklat emulco

Bahan B

  • 3 biji putih telur
  • 2 sudu teh gula kaster
  • 1/8 sudu teh cream of tartar

Bahan C

  • 1 tin kecil dark pitted cherry, toskan airnya
  • 200ml whip topping cream (non-diary) Putar hingga pekat

Hiasan

  • Parutan coklat masakan / chocolate rice / maraschino cherry

+ Loyang 10 x 10? (di alas dan di gris)

Cara-caranya:

  1. Ayak tepung dan serbuk koko. Ketepikan.
  2. Pukul bahan B hingga kembang dan bertanduk. Ketepikan.
  3. Pukul kuning telur dan gula hingga kembang di ikuti air, minyak, esen vanila dan tepung. Pukul dengan kelajuan tinggi hingga putih dan gebu. Kaup balikkan dengan adunan B hingga bergaul rata.
  4. Tuang ke dalam loyang. Hentakkan sedikit loyang untuk mengeluarkan gelembung udara.
  5. Bakar di dalam oven yang telah di panaskan terlebih dahulu pada suhu 170C selama 10- 15 minit.
  6. Keluarkan dari oven dan sejukkan di atas redai selama 15 minit.
  7. Sediakan sekeping kertas minyak yang lebih besar dari kek. Terbalikkan kek. Keluarkan kertas alasnya.
  8. Sapu whip krim di permukaan kek dan susun dengan pitted cherry, kemudian gulung dengan mengerakkan kertas ke depan seperti mengulung sushi.
  9. Bungkus dengan ketat dan simpan di dalam peti sejuk selama 1 jam atau lebih.


Selamat Mencuba !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan