Bahan-Bahan:
Bahan A
- 3 biji kuning telur
- 75gm gula kaster
- 50ml air
- 40ml minyak jagung / minyak masak
- 55gm tepung gandum
- 20gm serbuk koko
- 1 sudu teh coklat emulco
Bahan B
- 3 biji putih telur
- 2 sudu teh gula kaster
- 1/8 sudu teh cream of tartar
Bahan C
- 1 tin kecil dark pitted cherry, toskan airnya
- 200ml whip topping cream (non-diary) Putar hingga pekat
Hiasan
- Parutan coklat masakan / chocolate rice / maraschino cherry
+ Loyang 10 x 10? (di alas dan di gris)
Cara-caranya:
- Ayak tepung dan serbuk koko. Ketepikan.
- Pukul bahan B hingga kembang dan bertanduk. Ketepikan.
- Pukul kuning telur dan gula hingga kembang di ikuti air, minyak, esen vanila dan tepung. Pukul dengan kelajuan tinggi hingga putih dan gebu. Kaup balikkan dengan adunan B hingga bergaul rata.
- Tuang ke dalam loyang. Hentakkan sedikit loyang untuk mengeluarkan gelembung udara.
- Bakar di dalam oven yang telah di panaskan terlebih dahulu pada suhu 170C selama 10- 15 minit.
- Keluarkan dari oven dan sejukkan di atas redai selama 15 minit.
- Sediakan sekeping kertas minyak yang lebih besar dari kek. Terbalikkan kek. Keluarkan kertas alasnya.
- Sapu whip krim di permukaan kek dan susun dengan pitted cherry, kemudian gulung dengan mengerakkan kertas ke depan seperti mengulung sushi.
- Bungkus dengan ketat dan simpan di dalam peti sejuk selama 1 jam atau lebih.
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan