Bahan-bahan:
- 500g lembu- daging batang pinang
- 1 helai daun kunyit
- 3 helai daun limau purut
- 1 sudu besar gula coklat (brown sugar)
- 3 cm lengkuas
- 2 batang serai
- garam
- 600g kelapa diperah
- 3 cawan air
Bahan untuk dikisar sehingga halus:
- 40 cili padi
- 4 biji lada besar merah
- 10 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2cm halia
Cara-caranya:
- Gaulkan semua bahan-bahan diatas di atas kuali atau periuk memasak,
- bila menggelegak dan airnya hampir kering sedikit masukkan santan.
- Tunggu hingga menggelegak sekali lagi dan perlahankan api.
- Masaklah sehingga kuahnya hampir pekat dan akhirnya kering berminyak....
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan