Kerepek Gunting merupakan antara hidangan kuih tradisional popular ketika Aidilfitri
Bahan-Bahan:
- 700 g tepung gandum
- 10 tangkai lada kering � boleh tambah
- 2 labu bawang besar
- 1 gengam ikan bilis/udang kering
- 2 sudu kecil jintan halus
- 1 sudu kecil jintan kasar
- 1/4 cwn minyak masak ( panaskan)
- 2 sudu besar majerin
- 200 ml santan
- garam secukup rasa
- sedikit serbuk kunyit
- daun kari- hiris
Cara Membuat:
- Masukkan santan dalam blender dan masukkan semua bahan kasar. Kisar hingga halus.
- Gaul ramas tepung dgn majerin, tuang minyak panas dan gaul sebati.
- Uli tepung dgn semua bahan kisar, dan perasakan dgn garam.
- Uli hingga menjadi doh.
- Buat bebola kecil, boleh guna mesin mee, kalau tak ada mesin, boleh canai nipis-nipis, potong dan gunting.
- Goreng dalam minyak panas guna api sederhana. Sambil goreng tabur daun kari.
Selamat Mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan