Bahan-Bahan:
Bahan Kek
- 1 biji telur
- 3 biji kuning telur � Simpan putih telur
- 35 gm mentega
- 60 gm tepung superfine � diayak
- 5 gm serbuk teh hijau � diayak bersama tepung
- 60 gm susu segar
- 85 gm gula kastor
Bahan Krim
- 100 gm krim putar
- 2 sudu teh gula ising
Cara-caranya:
- Panaskan ketuhar pada suhu 160�c. Pukul telur (termasuk telur kuning) hingga sebati. Ketepikan seketika.
- Seterusnya cairkan mentega dalam kuali dan padamkan api. Masukkan tepung dan juga serbuk teh hijau. Gaul rata. Kemudian masukkan telur yang telah dipukul tadi sedikit demi sedikit.
- Masukkan pula susu segar dan gaul hingga sebati. Tapis adunan untuk mendapatkan tekstur yang tidak berketul. Ketepikan seketika.
- Pukul putih telur serta gula kastor hingga kembang dan gebu. Tuang ke dalam bekas yang mengandungi bancuhan tepung dan telur tadi. Kaup balikkan hingga sebati.
- Sapukan mentega pada loyang dan alaskan dengan kertas minyak. Guna Loyang bersaiz 10� x 10�.
- Tuang adunan dan bakar pada suhu 160�c selama 20 minit. Apabila kek telah masak, keluarkan dari Loyang dan sejukkan seketika.
- Untuk krim, pukul krim putar bersama gula ising hingga kental. Sapukan ke atas kek dan gulung dengan kemas.
- Sejukkan dalam peti sejuk selama 2 jam sebelum dihidangkan.
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan