Bahan-bahan A:
- 1 ekor ayam, beratnya 1.5 kg - potong 10 atau kecil ikut citarasa masing-masing
- 200ml kicap manis
- 2 sudu makan cuka
- 2-3 cawan air
- minyak untuk menggoreng dan menumis
Bahan-bahan B:
- 3 biji bawang besar - dihiris bulat
- 5 biji bawang putih - dihiris
- 2 jari halia - dihiris panjang-panjang seperti batang mancis
Bahan-bahan C (ditumbuk halus):
- 1 biji buah pala
- 1 sudu makan lada hitam biji
- 1 jari kayu manis
- 15 kuntum bunga cengkih
- 3 kuntum bunga lawang
- 10 biji buah pelaga
Cara-caranya:
- lumur ayam dengan sedikit garam
- panaskan minyak dan gorengkan ayam tetapi jangan terlalu garing
- angkat dan ketepikan
- dengan mengunakan sedikit minyak bekas menggoreng ayam, tumis semua bahan-bahan B sehingga bawangnya layu
- masukkan pula bahan-bahan C dan tumis lagi sehingga naik aromanya
- selepas itu masukkan kicap, air dan cuka (jika perlu bolehlah ditambahkan sedikit garam)
- gaulkan rata
- setelah mendidih barulah dimasukkan ayam goreng tadi
- balik-balikkan dan masak sehingga pekat sedikit kuahnya dan rempahnya meresap ke ayam
- angkat dan sedia untuk dihidangkan dengan nasi putih
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan