Ahad, 26 Jun 2016

Resepi Ayam Masak Kicap


Bahan-bahan A:

  • 1 ekor ayam, beratnya 1.5 kg - potong 10 atau kecil ikut citarasa masing-masing
  • 200ml kicap manis
  • 2 sudu makan cuka
  • 2-3 cawan air
  • minyak untuk menggoreng dan menumis

Bahan-bahan B:

  • 3 biji bawang besar - dihiris bulat
  • 5 biji bawang putih - dihiris
  • 2 jari halia - dihiris panjang-panjang seperti batang mancis

Bahan-bahan C (ditumbuk halus):

  • 1 biji buah pala
  • 1 sudu makan lada hitam biji
  • 1 jari kayu manis
  • 15 kuntum bunga cengkih
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 10 biji buah pelaga

Cara-caranya:

  1. lumur ayam dengan sedikit garam
  2. panaskan minyak dan gorengkan ayam tetapi jangan terlalu garing
  3. angkat dan ketepikan
  4. dengan mengunakan sedikit minyak bekas menggoreng ayam, tumis semua bahan-bahan B sehingga bawangnya layu
  5. masukkan pula bahan-bahan C dan tumis lagi sehingga naik aromanya
  6. selepas itu masukkan kicap, air dan cuka (jika perlu bolehlah ditambahkan sedikit garam)
  7. gaulkan rata
  8. setelah mendidih barulah dimasukkan ayam goreng tadi
  9. balik-balikkan dan masak sehingga pekat sedikit kuahnya dan rempahnya meresap ke ayam
  10. angkat dan sedia untuk dihidangkan dengan nasi putih

Selamat Mencuba !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan