Bahan-Bahan:
- 2-3 keping potongan ikan salmon � Dibuang tulang dan kulit. Isi dihancurkan dengan menggunakan pisau.
- 4-5 biji kentang � di buang kulit
- 1 sudu besar daun bawang- dihiris nipis
- 2 biji telur
- 1 kiub stok pati ayam
- Serbuk roti
- Tepung gandum
- Minyak
- Garam
- Serbuk lada hitam
Cara-caranya:
- Rebus kentang terlebih dahulu sehingga empuk. Kemudian tapis airnya dan lenyekkan kentang sehingga hancur.
- Masukkan isi ikan salmon, kiub pati ayam, sedikit garam dan lada hitam. Gaul sehingga sebati. Biarkan ianya sejuk seketika dan baru dimasukkan hirisan daun bawang.
- Bentukkan adunan menjadi bentuk memanjang seperti silinder. Caranya adalah dengan menggolek adunan di atas permukaan yang rata. Taburkan sedikit teping supaya senang untuk digolek.
- Sediakan 3 bekas berlainan untuk di isikan tepung, serbuk roti dan telur yang telah dipukul. Kemudian celup adunan itu tadi ke dalam bekas berisi tepung dahulu, di ikuti telur dan serbuk roti.
- Ulang sekali lagi proses tadi. Susun adunan di atas loyang dan simpan dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum digoreng.
- Panaskan minyak yang secukupnya dan pastikan minyak betul-betul panas sebelum memasukkan croquettes. Goreng croquettes sehingga menjadi kuning keemasan. Angkat dan idangkan.
Tips: Boleh gantikan salmon dengan isi ikan lain atau isi ayam.
Selamat Mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan