Bahan-Bahan:
- 300 gram udang kering
- bawah merah (ikut suka) ditumbuk
- serbuk cili kering (ikut suka)
- air asam jawa (ikut suka)
- sedikit minyak untuk menumis
- garam, gula (lebihkan) & serbuk perasa (secukup rasa)
- Kulit popia
Cara Membuat:
- Rendam sebentar udang kering. Cuci dan toskan. Selepas itu dikisar halus.
- Tumis bawang sehingga naik bau. Kemudian masukkan udang kering yang telah dikisar. Gaul.
- Masukkan air asam jawa, garam, gula dan serbuk perasa. Gaul hingga udang agak kering.
- Bila dah kering, tutup api dan sejukkan sebentar. Kemudian kisar lagi supaya udang tidak berketul-ketul.
- Cara membungkus popia; Kulit popia dipotong segi 4 dan bungkus macam popia biasa. Atas potong segi empat panjang, isi udang ditengah dan gulung. Kemudian temukan kedua-dua hujungnya dan simpul sekali.
- Goreng menggunakan minyak yang banyak dengan api yang sederhana. Kalau bungkus cara popia biasa, masa menggoreng, gunakan api yang perlahan.
Tip: Tutup kulit popia yang belum dibungkus dengan kain untuk elakkan kulit popia jadi keras.
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan