Bahan-bahan:
- 1kg siput sedut
- 5 ulas bawang merah ~ kisar halus
- 3 ulas bawang putih ~ kisar halus
- 2 inci kunyit hidup ~ kisar halus
- 2 inci halia ~ kisar halus
- 15 tangkai cipi padi ~ kisar halus
- 2 batang serai ~ di titik
- sehelai daun kunyit - diracik halus (guna sedikit sahaja)
- garam secukup rasa
- 500ml santan
Cara-caranya:
- Siput sedut di berus hingga bersih.
- Rendam sebentar dalam air garam untuk membuang kotoran seperti pasir dan lumpur.
- Potong bahagian ekornya, cuci bersih dan toskan.
- Panaskan minyak, tumis bahan yang di kisar hingga harum.
- Masukkan santan, serai dan siput.
- Kacau perlahan atas api sederhana hingga masak
- Perasakan dengan garam, masak hingga kuah sedikit pekat.
- Sedia di hidangkan.
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan