Isnin, 20 Jun 2016

Resepi Siput Sedut Masak Lomak Cili Api


Bahan-bahan:

  • 1kg siput sedut
  • 5 ulas bawang merah ~ kisar halus
  • 3 ulas bawang putih ~ kisar halus
  • 2 inci kunyit hidup ~ kisar halus
  • 2 inci halia ~ kisar halus
  • 15 tangkai cipi padi ~ kisar halus
  • 2 batang serai ~ di titik
  • sehelai daun kunyit - diracik halus (guna sedikit sahaja)
  • garam secukup rasa
  • 500ml santan

Cara-caranya:

  1. Siput sedut di berus hingga bersih.
  2. Rendam sebentar dalam air garam untuk membuang kotoran seperti pasir dan lumpur.
  3. Potong bahagian ekornya, cuci bersih dan toskan.
  4. Panaskan minyak, tumis bahan yang di kisar hingga harum.
  5. Masukkan santan, serai dan siput.
  6. Kacau perlahan atas api sederhana hingga masak
  7. Perasakan dengan garam, masak hingga kuah sedikit pekat.
  8. Sedia di hidangkan.

Selamat Mencuba !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan