Sabtu, 4 Jun 2016

Resepi Kuih Tepung Gomak


Kuih Tepung Gomak juga dikenali di sesetengah tempat sebagai Kuih Abok-abok

Bahan Inti:

  • 2 cawan kelapa parut
  • 1/2 cawan gula merah
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/4 air

Bahan Kulit:

  • 150 gram tepung pulut
  • 1/2 cawan air
  • sedikit garam

Bahan Sadur

  • 75 g kacang hijau - digoreng tanpa minyak hingga keperangan, dikisar & diayak.)

Cara Membuatnya:

  1. Untuk membuat Inti : Satukan semua bahan di dalam kuali. Masak sehingga air kering. Ketepikan & biar ia sejuk.
  2. Panaskan periuk yang mengandungi air.
  3. Sementara menunggu air mendidih, kita uli doh ye (jangan bazirkan masa..tadi tak pasal2 nak kenal berleter dengan mak). 
  4. Uli tepung yang tepung diletakkan sedikit garam dengan air sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh dan adunan tidak melekat. (seperti membuat doh buah melaka).
  5. Bentuk2 kan bulat inti supaya mudah untuk diletakkan atas doh kulit.
  6. Ambil doh sebesar bola pingpong, bulat dan leperkan tepung, masukkan inti ditengahnya dan bulatkan semula. Leperkan sikit .
  7. Seterusnya apabila air telah mendidih, masukkan doh yang telah dintikan dan dibentuk tadi. Tunggu sehingga ia timbul (macam buat buah melaka juga la)
  8. Kuih dah timbul, tunggu apa lagi cedok dan toskan dengan penapis.
  9. Jangan tunggu lama2 terus sadurkan ia dengan kacang hijau yang telah dikisar.

Selamat Mencuba !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan