Bahan-Bahan:
- 300 gram daging batang
- 1 biji timun saiz kecil
- 5 biji bawang merah � hiris
- 2 kuntum bunga kantan � hiris halus
- 1 batang serai � ambil bahagian putih, hiris halus
- 5 biji cili padi, hiris halus
- 2 helai daun limau purut muda � hiris halus
- 4 camca besar pati santan
- 5 -6 biji limau kasturi � perah jusnya
- Gula secukup rasa
- Sos ikan secukupnya
Bahan Tumbuk Halus
- 2 biji cili merah
- 4 biji cili padi
- 1 inci belacan � dibakar
Cara-caranya:
- Daging direbus bersama sedikit garam hingga lembut, sejukkan dan potong kecil, isi dalam bekas. Timun belah 4, buang empulur dan hiris serong nipis setiap belahan. Ketepikan.
- Dalam satu bekas besar, satukan daging, timun dan semua bahan di atas kecuali jus limau kasturi, garam dan gula serta santan.
- Gaul semua hingga rata, masukkan santan dan gaul lagi.
- Tambah sos ikan dan gula secukup rasa serta jus limau kasturi, ikut tahap masam mana yang anda suka.
- Biar sekejap dan hidangkan.
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan