Ahad, 19 Jun 2016

Resepi Sup Tulang Gombak


Bahan-bahan:

  • 1 kg tulang lembu
  • 2 batang serai - diketuk
  • halia sebesar ibu jari - diketuk
  • rempah 4 sekawan - 3 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 1 batang kulit kayu manis & kuntum bunga cengkih
  • 1 sudu makan lada putih tumbuk
  • air secukupnya
  • garam / perasa pilihan
  • minyak
  • hirisan daun bawang & daun sup
  • bawang goreng

Bahan tumbuk:

  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 7 ulas lada api (hijau lebih baik)
  • 1 sudu makan ketumbar biji
  • 1 sudu teh jintan putih
  • 1 sudu teh jintan manis


Cara-caranya:

  1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk, serai dan halia hingga wangi. Kemudian masukkan rempah 4 sekawan dan tumis seketika hingga naik bau.
  2. Masukkan tulang dan balik-balikkan sehingga bertukar warna atau kelihatan layu.
  3. Tambahkan air secukupnya dan masak sehingga kuah mendidih.
  4. Perlahankan api dapur dan tutup periuk. Masak sehingga daging tulang empuk.
  5. Masukkan lada putih dan perasakan dengan garam / perasa pilihan.
  6. Hidangkan panas dengan taburan hirisan daun sup / bawang dan bawang goreng.


P/S : Beginilah caranya orang kampung masak apa-apa sup... ayam, kambing atau lembu. Ditumis terlebih dahulu kemudian barulah ditambah air. tujuan tumisan tadi ialah untuk mematikan bau pada daging.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan