Bahan-bahan:
- 1 kg tulang lembu
- 2 batang serai - diketuk
- halia sebesar ibu jari - diketuk
- rempah 4 sekawan - 3 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 1 batang kulit kayu manis & kuntum bunga cengkih
- 1 sudu makan lada putih tumbuk
- air secukupnya
- garam / perasa pilihan
- minyak
- hirisan daun bawang & daun sup
- bawang goreng
Bahan tumbuk:
- 3 ulas bawang putih
- 5 biji bawang merah
- 7 ulas lada api (hijau lebih baik)
- 1 sudu makan ketumbar biji
- 1 sudu teh jintan putih
- 1 sudu teh jintan manis
Cara-caranya:
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk, serai dan halia hingga wangi. Kemudian masukkan rempah 4 sekawan dan tumis seketika hingga naik bau.
- Masukkan tulang dan balik-balikkan sehingga bertukar warna atau kelihatan layu.
- Tambahkan air secukupnya dan masak sehingga kuah mendidih.
- Perlahankan api dapur dan tutup periuk. Masak sehingga daging tulang empuk.
- Masukkan lada putih dan perasakan dengan garam / perasa pilihan.
- Hidangkan panas dengan taburan hirisan daun sup / bawang dan bawang goreng.
P/S : Beginilah caranya orang kampung masak apa-apa sup... ayam, kambing atau lembu. Ditumis terlebih dahulu kemudian barulah ditambah air. tujuan tumisan tadi ialah untuk mematikan bau pada daging.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan