Bahan-Bahan:
Base
- 250g biskut digestive (biskut biasa pun boleh)
- 2 tsp serbuk koko
- 150g mentega ( cairkan)
Filling
- 1 tbs gelatin � pastikan halal (saya pakai jenama Nona)
- 1/2 cawan air panas
- 250 g cream cheese
- 3/4 gula kastor
- 1 lemon (perahkan)
- 300ml whipping cream (pukul sampai soft peaks)
- 175g dark chocolate (cairkan guna double boiling)
Hiasan
- Chocolate Ganache � 200g dark chocolate dicairkan (guna kaedah double boiler dan campurkan dengan sedikit susu segar)
- Sedikit walnut
- Sedikit kepingan badam
Cara-caranya:
Base
- Pecahkan-pecahkan biskut sampai halus atau guna food processor dan kisar, tambahkan serbuk koko dan gaulkan.
- Tambahkan mentega yang telah dicairkan dan gaul rata.
- Tekan adunan ke dalam loyang 9 1/2 inci springform dan sejukkan ke dalam peti sejuk sehingga filling siap.
Filling
- Sebatikan gelatin bersama dengan air panas. Ketepikan. Pukul cream cheese dan gula sehingga lembut dan berkilat, kemudian tambahkan jus lemon.
- Kemudian masukkan whipped cream dan guna kaedah kuak kaup dan kacau sehingga sebati.
- Masukkan sebatian gelatin tadi.
- Akhir sekali, masukkan dark chocolate yang telah dicairkan dan guna whisk untuk kacau hingga sebati.
- Masukkan filling ke dalam loyang berbase biskut tadi dan rehatkan dalam peti ais selama satu malam.
- Bila hendak dihidangkan, hiaskan kek dengan chocolate ganache dan taburkan kekacang yang disukai.
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan