Selasa, 31 Mei 2016

Resepi Popia Salad Kuah Kacang


Bahan Salad:

  • 50 gram sengkuang, dipotong-potong
  • 100 gram jeruk sawi, diiris-iris
  • 120 gram timun, dipotong halus
  • 50 gram lobak merah, diiris-iris, direbus sekejap
  • 50 gram tauge, dibersihkan
  • 100 gram tahu putih, dipotong kotak 1 cm, dikukus
  • 12 lembar kulit popia untuk pembungkus
  • 2 putih telur untuk perekat
  • sedikit minyak goreng untuk menggoreng


Bahan Kuah Kacang:

  • 600 ml air
  • 100 gram gula merah, dikikis halus
  • 50 gram gula pasir
  • 5 biji cili kering keriting
  • 2 biji lada besar merah
  • 150 gram kacang tanah tanpa kulit, digoreng, dihaluskan hangat-hangat
  • 5 sudu teh cuka
  • 1 sudu teh garam


Cara-caranya:

  1. Sos, rebus gula merah, gula pasir, cili kering keriting, lada besar merah, dan air dengan api kecil sahaja. Didihkan.
  2. Tambahkan kacang tanah. Kacau sehingga rata. Panaskan di atas api sederhana sehingga mendidih. Dinginkan.
  3. Ambil selembar kulit lumpia. Taburkan bahan salad di atas kulit lumpia.
  4. Lipat bagian sisi kanan dan kiri. Gulung diameter 5 cm. Lekatkan dengan putih telur
  5. Goreng di dalam minyak goreng yang sudah dipanaskan hingga keperangan.
  6. Sajikan bersama kuah kacang.


Selamat mencuba !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan