Bahan-bahan:
- 1 kg udang dibuang kepala dan dibersihkan
- 1 labu bawang besar di hiris
- 2 tangkai lada merah di hiris
- 4 sudu besar rempah kari
- 1 biji tomato dipotong panjang
- 2 kpg asam gelugor
- 1 pokok daun bawang di potong 1 inci panjang
- i pelepah daun kari
- sedikit air
- sedikit serbuk kunyit, garam dan gula
- minyak untuk menggoreng
Bahan untuk dikisar:
- 4 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
Cara-caranya:
- Udang digaul dengan garam dan gula. Kemudian digoreng sebentar. Angkat dan toskan.
- Tumis daun kari. Masukkan bahan2 yang dikisar bersama serbuk kari. Masukkan sedikit air untuk menggelakkan kari dari hangus.
- Apabila telah gareng, masukkan pula asam keping, garam dan gula.
- Masukkan udang tadi, berserta tomato dan lada merah yang telah dihiris tadi.
- Gaul rata dan boleh diangkat.
- Sedap di makan dengan nasi panas.
Selamat Mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan