Rabu, 25 Mei 2016

Resepi Sambal Kari Udang


Bahan-bahan:

  • 1 kg udang dibuang kepala dan dibersihkan
  • 1 labu bawang besar di hiris
  • 2 tangkai lada merah di hiris
  • 4 sudu besar rempah kari
  • 1 biji tomato dipotong panjang
  • 2 kpg asam gelugor
  • 1 pokok daun bawang di potong 1 inci panjang
  • i pelepah daun kari
  • sedikit air
  • sedikit serbuk kunyit, garam dan gula
  • minyak untuk menggoreng


Bahan untuk dikisar:

  • 4 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia


Cara-caranya:

  1. Udang digaul dengan garam dan gula. Kemudian digoreng sebentar. Angkat dan toskan.
  2. Tumis daun kari. Masukkan bahan2 yang dikisar bersama serbuk kari. Masukkan sedikit air untuk menggelakkan kari dari hangus.
  3. Apabila telah gareng, masukkan pula asam keping, garam dan gula.
  4. Masukkan udang tadi, berserta tomato dan lada merah yang telah dihiris tadi.
  5. Gaul rata dan boleh diangkat.
  6. Sedap di makan dengan nasi panas.


Selamat Mencuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan