Bahan-Bahan:
- 1 ekor siakap, bersihkan
- 5 biji asam boi
- 3 ulas bawang putih, hiris nipis
- 3 biji bawang merah, hiris nipis
- 2 inci halia, potong halus seperti batang mancis
- 1/2 batang karot, potong halus seperti batang mancis
- 2 sudu besar sos ikan Thai
- 1 sudu kecil tepung jagung
- 1 biji kimau nipis
- 1/2 cawan air
- 1 biji tomato, potong 4
- 4-5 tangkai daun ketumbar
Cara Penyediaan:
- Letak ikan di atas loyang, atau dulang tahan panas.
- Tabur hirisan bawang putih, bawang merah, halia, asam boi dan karot.
- Tuang bancuhan air tepung jagung, sos ikan Thai dan perahan jus limau nipis.
- Tabur garam sedikit gula. Kukus selama 15 minit.
- Selepas 15 minit, buka kukusan dan tabur daun ketumbar bersama tomato.
- Sambung kukus selama 5 minit.
- Angkat dan hidangkan.
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan