Bahan-bahan:
- 240gm tepung naik sendiri
- 360gm gula
- 480gm mentega
- 5 biji telur
- 120gm serbuk koko | dibancuh dengan air panas sehingga pekat
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 sudu makan pes vanila
- 1 sudu makan mentega pes vanila
- 60gm krim whipping
- 250gm coklat masakan | untuk hiasan
- 150gm badam cincang | untuk hiasan
Cara-caranya:
- Pukul mentega bersama gula hingga kembang.
- Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga kembang.
- Masukkan esen vanila dan gaul rata.
- Masukkan pes vanila, mentega pes vanila dan juga tepung. Gaul adunan sebati.
- Akhir sekali, masukkan bancuhan serbuk koko dan gaulkan rata.
- Tuangkan adunan ke dalam acuan dan bakar pada suhu 180�C selama 45 minit.
- Setelah masak, sapukan kek dengan coklat masakan yang dicairkan (double boiler) dan gaulkan bersama campuran krim whipping, mentega pes vanila dan juga esen vanila.
- Hiaskan dengan badam cincang.
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan