Bahan-bahannya:
- 600 gm daging
- 2 - 3 inci kunyit hidup ~ tumbuk
- 1-2 sudu besar serbuk kunyit
- 2 inci halia ~ hiris nipis
- 3 ulas bawang putih ~ hiris nipis
- 2 ulas bawang besar
- Kacang panjang atau kacang buncis ~ ita letak kacang peas
- Cili merah ~ hiris nipis
- Minyak secukupnya
- Garam
Cara-caranya:
- Daging dihiris nipis. Gaul dengan serbuk kunyit dan garam secukupnya.
- Kemudian masukkan daging, halia, bawang putih dan kunyit hidup yang ditumbuk ke dalam kuali dalam dan masukkan sedikit air sehingga paras daging.
- Rebus sehingga daging lembut sepenuhnya.
- Tambah air jika air kering. Bila daging dah lembut biar sehingga air kering dan jangan tambah air lagi. (Peringkat ni boleh sediakan awal-awal)
- Dah kering airnya, tuang sedikit minyak dalam kuali (ikut suka: ada setengah orang suka letak minyak lebih sedikit) dan buka api.
- Goreng daging seketika dengan minyak tu. Masukkan garam jika perlu.
- Akhir sekali masukkan sayur kacang, bawang besar dan cili potong.
- Biar sehingga layu dan siap!
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan