Kuih Kaswi turut dikenali disesetengah tempat sebagai Kuih Lompag. Resepi ini, untuk sukatan loyang bersaiz 10� x 10�. Boleh guna acuan bentuk lain selain loyang.
Bahan bahan:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan tepung ubi
- 2 keping gula Melaka - guna 2 1/4 kpg saiz sederhana
- 1 cawan gula pasir - tambah dalam 1 sudu besar
- 7 cawan air
- 1 sudu kecil kapur � bancuh dengan sedikit air
Bahan lain:
- Kelapa parut muda
- Sedikit garam
Cara cara:
- Masak air dengan gula Melaka dan gula pasir sehingga mendidih dan sedikit pekat.
- Sejukkan sehingga agak agak air gula suam.
- Masukkan tepung gandum dan tepung ubi yang telah disatukan ke dalamnya. Kacau sebati. Masa ini, boleh rasakan sedikit adunan dan jika belum cukup manis, boleh tambah sedikit gula pasir.
- Akhir sekali, masukkan air kapur dan kacau rata.
- Tapis adunan ke dalam jug bermuncung.
- Panaskan periuk pengukus dan masukkan loyang. Saya guna loyang bulat saiz 9 inci.
- Setelah loyang panas, tuang adunan ke dalam loyang dan kukus sehingga masak selama 45 minit atau sehingga masak dengan menggunakan api yang besar. Saya kukus dalam 1 jam.
- Sekali sekala, lapkan penutup pengukus atau balut penutup dengan tuala.
- Bila telah masak, buka penutup pengukus dan kukus tanpa penutup seketika untuk mengeringkan air di permukaan kuih, jika ada.
- Setelah betul betul sejuk, baru dipotong.
- Hidangkan bersama kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam.
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan