Sabtu, 14 Mei 2016

Resepi Kuih Kaswi


Kuih Kaswi turut dikenali disesetengah tempat sebagai Kuih Lompag. Resepi ini, untuk sukatan loyang bersaiz 10� x 10�. Boleh guna acuan bentuk lain selain loyang.

Bahan bahan:

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan tepung ubi
  • 2 keping gula Melaka - guna 2 1/4 kpg saiz sederhana
  • 1 cawan gula pasir - tambah dalam 1 sudu besar
  • 7 cawan air
  • 1 sudu kecil kapur � bancuh dengan sedikit air

Bahan lain:

  • Kelapa parut muda
  • Sedikit garam

Cara cara:

  1. Masak air dengan gula Melaka dan gula pasir sehingga mendidih dan sedikit pekat.
  2. Sejukkan sehingga agak agak air gula suam.
  3. Masukkan tepung gandum dan tepung ubi yang telah disatukan ke dalamnya. Kacau sebati. Masa ini, boleh rasakan sedikit adunan dan jika belum cukup manis, boleh tambah sedikit gula pasir.
  4. Akhir sekali, masukkan air kapur dan kacau rata.
  5. Tapis adunan ke dalam jug bermuncung.
  6. Panaskan periuk pengukus dan masukkan loyang. Saya guna loyang bulat saiz 9 inci.
  7. Setelah loyang panas, tuang adunan ke dalam loyang dan kukus sehingga masak selama 45 minit atau sehingga masak dengan menggunakan api yang besar. Saya kukus dalam 1 jam.
  8. Sekali sekala, lapkan penutup pengukus atau balut penutup dengan tuala.
  9. Bila telah masak, buka penutup pengukus dan kukus tanpa penutup seketika untuk mengeringkan air di permukaan kuih, jika ada.
  10. Setelah betul betul sejuk, baru dipotong.
  11. Hidangkan bersama kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam.

Selamat Mencuba !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan