Bahan-bahan:
- 3 mangkuk kelapa parut putih
- 1 mangkuk tepung pulut
- 1/3 mangkuk gula pasir (manis ikut suke)
- 1/2 camt garam halus
Cara-cara Membuatnya:
- Masukkan kelapa ke dalam mangkuk adunan
- Masukkan tepung pulut, gaul rata tepung dan kelapa.
- Perasakan dengan garam dan gaul rata. Pastikan kelapa tidak berketul-betul.
- Panaskan sekejap loyang atau acuan kuih dangai.
- Letakkan satu lapis nipis ke dalam loyang. Lapisan pertama ini tidak perlu dicampur gula bagi memudahkan untuk mengeluarkan kuih nanti.
- Baki campuran kelapa tadi digaul pula dengan gula.
- Masukkan baki kelapa kesemua sekali dalam loyang. Pastkan penuh dan rata, ianya tidak perlu ditekan.
- Bakar dalam ketuhar api sederhana hingga kekuningan.
Selamat Mencuba !!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan