Khamis, 5 Mei 2016

Resepi Kuih Dangai


Bahan-bahan:

  • 3 mangkuk kelapa parut putih
  • 1 mangkuk tepung pulut
  • 1/3 mangkuk gula pasir (manis ikut suke)
  • 1/2 camt garam halus


Cara-cara Membuatnya:

  1. Masukkan kelapa ke dalam mangkuk adunan
  2. Masukkan tepung pulut, gaul rata tepung dan kelapa.
  3. Perasakan dengan garam dan gaul rata. Pastikan kelapa tidak berketul-betul.
  4. Panaskan sekejap loyang atau acuan kuih dangai.
  5. Letakkan satu lapis nipis ke dalam loyang. Lapisan pertama ini tidak perlu dicampur gula bagi memudahkan untuk mengeluarkan kuih nanti.
  6. Baki campuran kelapa tadi digaul pula dengan gula.
  7. Masukkan baki kelapa kesemua sekali dalam loyang. Pastkan penuh dan rata, ianya tidak perlu ditekan.
  8. Bakar dalam ketuhar api sederhana hingga kekuningan.


Selamat Mencuba !!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan