Bahan-bahan:
- 1 batang sayur petola
- 1 peket suhun/fucuk
- 1 peket cendawan tiram
- 5-6 kacang buncis
- 1 peket fish ball
- segenggam udang kertas kecil
- 2 sudu besar sos tiram
- 1/2 sudu kecil minyak bijan - kalau tak ada pun ok
- Air secukupnya
- Garam secukup rasa
Bahan ditumbuk lumat:
- 2 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
Cara-caranya:
- Bersihkan sayur petola kemudian di buang kulit luar yang keras dan ambil dipotong kecil . Rendam suhun serta fucuk sampai kembang dan ditos ketepikan dulu . Bersihkan semua sayur kacang buncis dan dipotong kemudian siat cendawan dan bersihkan udang .
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan ditumbuk sampai wangi kemudian masukkan udang kertas serta sos tiram dan dikacau rata , boleh la dimasukkan air untuk kuah .
- Kacau kuah dan biarkan sampai mendidih , kemudian masukkan sayur petola dahulu , fishball dan biar sampai sayur separuh masak baru la dimasukkan cendawan dan dikacau .
- Masukkan kacang buncis , garam secukup rasa dan bila sayur dah masak boleh dimasukkan suhun serta fucuk , kacau semua bahan-bahan .
- Boleh terus ditutup api dapur fucuk serta suhun akan masak dalam kuah sup yang masih panas . Jangan masak sup ni terlalu lama nanti sayur menjadi layu dan lembik .
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan