Bahan yang diperlukan:
- 1 sudu butter
- 3 ulas bawang putih
- Garam
- Lada hitam
- Limau nipis atau lemon
Cara-caranya:
- Tumbuk lada hitam, bawang putih dan garam sehingga separuh hancur.
- Lumurkan bahan-bahan tadi pada ikan.
- Juga masukkan sedikit paprika bagi mereka yang suka pedas.
- Kemudian perahkan sedikit lemon dan lumurkan butter hingga sebati.
- Perapkan selama 15 minit. Panaskan kuali.
- Panaskan kuali dan panggang 10-15 minit,
- Jangan masak terlalu lama untuk elakkan isi ikan menjadi keras.
Bahan-bahan untuk membuat sos:
- 2 sudu besar majerin atau mentega
- 1/2 biji bawang besar (dicincang)
- 1 sudu besar tepung gandum
- 1/2 sudu kecil daun parsli kering (herba lain pun boleh)
- 1 cawan susu segar
- Secubit garam
- Secubit lada hitam
Cara-caranya:
- Panaskan majerin dalam periuk kecil, goreng bawang besar sehingga layu.
- Masukkan tepung gandum dan kacau sehingga tepung gandum melekat pada bawang.
- Masukkan bahan-bahan lain, masak sampai didih, kena sentiasa kacau.
- Matikan api dan ketepikan.
Bahan-bahan untuk sayur :
- 4 biji kentang yang telah dikopek kulit
- 2 tangkat kacang panjang
- Lada Sulah
- Garam
Cara-caranya:
- Rebus sahaja kentang
- celur kacang panjang
Selamat Mencuba!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan