Isnin, 25 Julai 2016

Resepi Penkek Nanas


Bahan-bahan:

  • 1 tin hirisan nanas dalam jus asli, ditoskan airnya
  • 225g (1 �) cawan tepung naik sendiri
  • 1 sudu serbuk penaik
  • 35g (1/3) cawan kelapa parut
  • 2 sudu besar gula kastor
  • 250ml (1 cawan) susu
  • 40g mentega, dicairkan dan disejukkan sedikit
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 2 biji telur
  • 20g lebihan mentega (disejukkan)
  • Ais krim vanilla dan sirap maple (hidangan)

Cara membuatnya:

  1. Keringkan hirisan nanas menggunakan kertas tisu. 
  2. Ayak tepung serta serbuk penaik di dalam mangkuk besar. 
  3. Kemudian, masukkan kelapa parut dan gula. Buat ruang di tengah-tengah campuran tepung tadi.
  4. Gunakan garpu untuk memukul susu, mentega, esen vanilla dan telur di dalam jag. 
  5. Kemudian, tuangkan campuran di dalam jag tadi ke dalam campuran tepung. 
  6. Gunakan garpu sekali lagi bagi memastikan adunan dipukul hingga sebati.
  7. Panaskan kuali pada suhu sederhana. 
  8. Kemudian, leserkan kertas tisu yang mengandungi lebihan mentega ke permukaan kuali. Selepas itu, masukkan dalam anggaran satu senduk adunan penkek ke dalam kuali dan letakkan hirisan nanas di atasnya. 
  9. Untuk setiap bahagian, masak selama 2 minit hingga bertukar kuning keemasan. 
  10. Alihkan penkek yang telah masak ke pinggan dan tutup dengan kerajang aluminium bagi mengekalkan kepanasan.
  11. Ulang proses sehingga adunan habis. Kemudian, letak aiskrim vanilla dan tuangkan sirap maple di atasnya.
  12. Sedia untuk dimakan.

Selamat Mencuba !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan