Ahad, 24 Julai 2016

Resepi Tat Nanas Taiwan


Bahan-bahan:

Pes Nanas
  • 2 potong Mentega (1 potong = 113 gram)
  • � sudu besar Lelemak
  • 2 sudu besar Gula Aising
  • 1 biji Telur
  • 1 sudu besar Esen Nanas (pilihan)
  • 3 cawan Tepung Serba Guna
  • 2 sudu besar Susu Tepung
  • 2 sudu besar Tepung Jagung

Cara membuatnya:

  1. Kacau mentega krim, lelemak dan gula aising sehingga kembang selama kira-kira 8 minit.
  2. Tambahkan telur dan esen nanas.
  3. Masukkan tepung serba guna, tepung jagung dan susu tepung. 
  4. Sejukkan selama 20 minit di dalam peti sejuk.
  5. Bahagikan doh kepada 30 bahagian dan masukkan inti nanas.
  6. Tekankan ia ke dalam acuan empat segi dan bakar pada suhu 170 Celsius selama 15 - 20 minit 
  7. kemudian terbalikkannya dan bakar selama 15 minit lagi atau sehingga keperengan.

Selamat Mencuba !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan