Bahan-bahan
- 250 gm Udang sederhana besar dikupas kulit
- 6 ulas Bawang putih, dihiris halus
- 200 gm Nanas didadu
- 15 biji Bawang besar, dihiris nipis dan digoreng
- 3 biji Cili merah dihiris
- 1 sudu besar Gula
- 2 sudu besar Tepung jagung
- 4 sudu besar Minyak sapi windmill gheeblend
- sedikit garam dan serbuk lada sulah
- daun bawang, daun ketumbar dan daun pudina, dicincang untuk hiasan
Cara membuatnya
- Perap udang bersama garam, serbuk lada sulah, gula dan tepung jagung.
- Gaul rata dan ketepikan, panaskan minyak sapi windmill gheeblend di dalam kuali, dan tumiskan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan udang dan nanas serta kacau hingga masak.
- Angkat masukkan udang dan nanas tadi di dalam nasi panas.
- Tabur bawang goreng, lada merah, daun bawang, ketumbar dan daun pudina.
- Hidangkan semasa panas. Lebih cantik jika dihidang dalam kelongsong buah nanas
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan