Ahad, 17 Julai 2016

Resepi Pulut Panggang


Bahan-bahan:


  • 500 gram beras pulut (dicuci & ditoskan)
  • 1 � cawan pati santan
  • 1 helai daun kunyit
  • 2,3 sudu makan minyak jagung
  • 90 gram udang kering (direndam,dibersihkan dan ditumbuk)
  • 2 tangkai lada merah
  • 10 ulas bawang merah
  • � sudu lada sulah
  • 4 biji buah keras
  • 1 ulas bawang putih
  • � biji kelapa parut (tumbuk separa halus)
  • Daun pisang secukupnya (layur diatas api)
  • 2 helai daun pandan
  • 1 sudu makan garam
  • 2.5 cm kunyit hidup
  • 1 sudu makan ketumbar (goring tanpa minyak)
  • � sudu makan gula pasir
  • Daun pisang secukupnya (layur diatas api)
  • Lidi untuk sematan

Cara-caranya:


  1. Masuk dan gaul pulut,santan,daun kunyit,daun pandan dan � sudu garam di dalam loyang. 
  2. Kukus hingga pulut masak. Pastikan pulut tidak terlalu kembang. 
  3. Keluarkan daun-daun dan ketepikan pulut.
  4. Panaskan minyak atas api yang sederhana dan gorengkan bahan tumbuk selama 3 minit.
  5. Masukkan kelapa dan kacau sehingga kering jangan sampai hangus. 
  6. Masukkan garam, kacau dan angkat. Sejukkan.
  7. Bubuh sedikit pulut di atas daun pisang. 
  8. Bentukkan supaya menjadi gulungan gulungan leper sepanjang 13 cm.
  9. Masukkan inti dengan sama rata,dan gulung ketat-ketat untuk membungkusnya.
  10. Sematkan bungkusan itu dengan lidi.
  11. Panggang pulut dia atas api arang yang perlahan selama � jam, dengan membalik-baliknya selalu.
  12. Sedia untuk dihidangkan.


Selamat Mencuba !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan