Bahan-bahan:
- 500 gram beras pulut (dicuci & ditoskan)
- 1 � cawan pati santan
- 1 helai daun kunyit
- 2,3 sudu makan minyak jagung
- 90 gram udang kering (direndam,dibersihkan dan ditumbuk)
- 2 tangkai lada merah
- 10 ulas bawang merah
- � sudu lada sulah
- 4 biji buah keras
- 1 ulas bawang putih
- � biji kelapa parut (tumbuk separa halus)
- Daun pisang secukupnya (layur diatas api)
- 2 helai daun pandan
- 1 sudu makan garam
- 2.5 cm kunyit hidup
- 1 sudu makan ketumbar (goring tanpa minyak)
- � sudu makan gula pasir
- Daun pisang secukupnya (layur diatas api)
- Lidi untuk sematan
Cara-caranya:
- Masuk dan gaul pulut,santan,daun kunyit,daun pandan dan � sudu garam di dalam loyang.
- Kukus hingga pulut masak. Pastikan pulut tidak terlalu kembang.
- Keluarkan daun-daun dan ketepikan pulut.
- Panaskan minyak atas api yang sederhana dan gorengkan bahan tumbuk selama 3 minit.
- Masukkan kelapa dan kacau sehingga kering jangan sampai hangus.
- Masukkan garam, kacau dan angkat. Sejukkan.
- Bubuh sedikit pulut di atas daun pisang.
- Bentukkan supaya menjadi gulungan gulungan leper sepanjang 13 cm.
- Masukkan inti dengan sama rata,dan gulung ketat-ketat untuk membungkusnya.
- Sematkan bungkusan itu dengan lidi.
- Panggang pulut dia atas api arang yang perlahan selama � jam, dengan membalik-baliknya selalu.
- Sedia untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan