Bahan-bahan (Sajian utk 4 - 5 orang)
Bahan A (tumis)
- 1 ulas bawang putih -dihiris
- 2 ulas bawang merah -dihiris
- 1 inci halia - dihiris
- 3-5 biji buah pelaga
- 3-5 biji bunga cengkih
- 2-3 kuntum bunga lawang
- 1 inci kulit kayu manis
- 2 sudu rempah bukhari -dibancuh dengan sedikit air
- 2 sudu minyak sapi untuk menumis
Bahan B (bahan-bahan lain)
- 1/2 cawan susu cair
- 1 biji tomato dipotong dadu
- 1/2 ekor ayam dipotong kecil dibuat stok dengan 3 cawan air
- 2 cawan beras basmathi/biasa -dibersihkan dan ditoskan
- 1 batang daun ketumbar -dihiris halus
- secubit garam
- sedikit gula
Cara-caranya:
- tumis semua bahan tumis hingga naik bau
- masukkan rempah bukhari yang telah dibancuh dengan sedikit air dan tumis lagi hingga pecah minyak
- masukkan ayam bersama stoknya sekali
- masukkan lain-lain bahan iaitu susu cair, tomato yang dipotong dadu dan daun ketumbar
- masukkan beras
- perisakan dengan garam dan gula
- tutup periuk dan masak nasi seperti biasa
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan