Jumaat, 29 Julai 2016

Resepi Kepak Ayam Caribbean


Anda ingin mencuba masakan ala Caribbean? Cuba lah resepi ini untuk merasai resepi Caribbean.

Bahan-bahan:

  • 1/4 cawan minyak jagung
  • 2 sudu sos soya
  • 2 sudu jus limau nipis
  • 2 sudu gula perang
  • 6 kelopak bawang putih
  • 3 ulas bawang holland
  • 2 ke 3 ulas Lada Scotch Bonnets, buang biji
  • 1 1/2-inci halia - racik kasar
  • 1 helai daun thyme
  • 1 sudu serbuk perasa
  • 1/2 kayu manis
  • 1 kilo kepak ayam

Cara-caranya:

  1. Blend kan semua bahan-bahan sos soya, perahan limau nipis, gula perang, bawang putih, bawang, scotch bonnets, halia, thyme, rempah ratus and kayu manis. Blend sehinggat lumat dan masukan ke dalam bekas yg agak besar. 
  2. Masukkan kepak ayam Add chicken wings, kemudian lumurkan bahan-bahan yang dikisar tadi. Perap di dalam peti sejuk, sekurang-kurangnya 2 jam, tetapi sebaik-baiknya semalaman.
  3. Panaskan oven sehingga 500�F. Alas tempat bakar dgn dengan aluminium foil. Siapkan rak dawai di tempat pembakaran. Semburkan rak dengan minyak. Letakkan kepak ayam di atas rak. Sapukan lebihan bahan perapan tersebut.
  4. Bakar kepak ayam di tengah-tengah oven, balikkan sekali dan sapukan lebihan bahan perapan dgn berus, sehingga garing dan masak sepenuhnyalebih kurang dalam 30 minit.
  5. Alihkan pan dari oven dan biarkan ia sejuk sedikan lebih kurang dalam 5 minit. Hidangkan bersama limau nipis.


Selamat Mencuba !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan