Bahan-Bahan Daging:
- 1 kg daging lembu
- 50 gm bawang besar - dikisar halus
- 20 gm bawang putih - dikisar halus
- 10 gm serbuk kari
- 10 gm halia - dikisar halus
- Garam - secukup rasa
- Serbuk perasa - secukup rasa
Cara Membuatnya:
- Kisar hingga halus bawang putih, bawang merah, serbuk kari dan halia.
- Gaulkan sebati dengan daging dan masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa
- Perapkan daging selama 2 jam
- Setelah itu, daging hendaklah dibakar selama 30 minit dengan suhu 180C atau sehingga masak
- Setelah masak, boleh dipotong nipis mengikut citarasa masing-masing
Bahan Air Asam Jawa:
- Air asam jawa
- 1 biji bawang besar - dipotong kecil
- 2 biji lada merah - dipotong kecil
- 2 biji lada hijau - dipotong kecil
- 1 biji tomato - dipotong kecil
- 10 biji cili padi - dipotong kecil
- 10 gm belacan - dibakar / digoreng
- Garam - secukup rasa
- Gula - secukup rasa
- Limau nipis
Cara Membuatnya:
- Kesemua bahan yang dipotong kecil dicampurkan ke dalam air asam jawa.
- Masukkan garam, gula, belacan dan air perahan limau nipis secukup rasa.
- Semua bahan digaul rata.
- Setelah itu, bolehlah dihidangkan sebagai pencicah kepada daging bakar tadi.
Selamat mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan