Bahan-bahan :
- 1 kilo beras pulut
- 1 kilo santan
- 1 kilo gula merah @ nisei
- 2 helai daun pandan
- 1 sudu kecil garam
Cara Penyediaan :
- Bersihkan beras pulut, kemudian rendam selama lebih kurang 2 jam.
- Selepas itu, tanak atau kukus beras pulut.
- Masak santan dan gula merah di dalam kuali besar sehingga gula merah larut. Kemudian tapis dengan menggunakan tapisan besar untuk mengasingkan hampas gula merah.
- Masukkan semula santan yang telah ditapis tadi ke dalam kuali, masukkan garam dan masak serta kacau santan sehingga pekat.
- Apabila santan agak pekat, masukkan beras pulut yang sudah ditanak / dikukus ke dalam santan bersama daun pandan. Kacau lagi hingga benar-benar pekat dan likat.
- Tuangkan ke dalam bekas.
- Hidangkan setelah sejuk.* Makan panas-panas pun sedap.
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan