Rabu, 25 Mei 2016

Resepi Manggo Crepe


Bahan-bahan:


  • 3 sudu besar tepung Hong Kong
  • 3 sudu besar tepung naik sendiri
  • 2 sudu besar tepung ubi kayu
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu besar tepung kentang
  • 2 sudu besar tepung Super Fine
  • 2 sudu besar gula icing
  • 2 biji telur - buang tali pusat
  • 1/2 tin susu cair - boleh juga gunakan santan kelapa
  • 1 sudu kecil garam halus
  • 3 sudu besar mentega yang dicairkan
  • 2 cawan air
  • 3 helai daun pandan - boleh juga gunakan 1 sudu teh essen vanilla
  • sedikit pewarna hijau & kuning


Cara-caranya:


  1. Satukan semua bahan dan kacau sebati dengan menggunakan whisker.
  2. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam. Keluarkan dan kacau rata.
  3. Panaskan sebentar kuali non-stick menggunakan api paling perlahan.
  4. Masukkan adunan ke dalam kuali dan lenggangkan kuali supaya adunan tidak terlalu tebal atau terlalu nipis sehingga adunan likat dan biarkan hingga atasnya masak.
  5. Tidak perlu terbalikkan crepe sewaktu mengangkat dari kuali.
  6. Ulangi sehingga adunan habis dan biarkan crepe sejuk sebentar.
  7. Hancurkan manga manis yang telah masak ranum. Guna blender pon boleh. Tapi tambah dengan mangga yang dipotong kecil-kecil.
  8. Pukul kembang non diary whipping cream dalam mangkuk besar sampai kental.


Cara-cara membalut crepe


  1. ambil selapis kulit crepe, letak sesudu whip cream, lapis dengan durian dan lapis lagi dengan whip cream.
  2. lipat kanan, kiri, atas dan bawah.
  3. untuk hasilkan crepe yang gebu macam bantal, tarik padat-padat..
  4. simpan dalam peti ais, ia akan siap dalam masa setengah jam..
  5. bila kita makan sejuk2 tu memang sedap..cream nye pun tak cair dan senang nak makan.


Selamat Mencuba !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan