Bahan-bahan:
- 3 sudu besar tepung Hong Kong
- 3 sudu besar tepung naik sendiri
- 2 sudu besar tepung ubi kayu
- 2 sudu besar tepung kastard
- 2 sudu besar tepung jagung
- 2 sudu besar tepung kentang
- 2 sudu besar tepung Super Fine
- 2 sudu besar gula icing
- 2 biji telur - buang tali pusat
- 1/2 tin susu cair - boleh juga gunakan santan kelapa
- 1 sudu kecil garam halus
- 3 sudu besar mentega yang dicairkan
- 2 cawan air
- 3 helai daun pandan - boleh juga gunakan 1 sudu teh essen vanilla
- sedikit pewarna hijau & kuning
Cara-caranya:
- Satukan semua bahan dan kacau sebati dengan menggunakan whisker.
- Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam. Keluarkan dan kacau rata.
- Panaskan sebentar kuali non-stick menggunakan api paling perlahan.
- Masukkan adunan ke dalam kuali dan lenggangkan kuali supaya adunan tidak terlalu tebal atau terlalu nipis sehingga adunan likat dan biarkan hingga atasnya masak.
- Tidak perlu terbalikkan crepe sewaktu mengangkat dari kuali.
- Ulangi sehingga adunan habis dan biarkan crepe sejuk sebentar.
- Hancurkan manga manis yang telah masak ranum. Guna blender pon boleh. Tapi tambah dengan mangga yang dipotong kecil-kecil.
- Pukul kembang non diary whipping cream dalam mangkuk besar sampai kental.
Cara-cara membalut crepe
- ambil selapis kulit crepe, letak sesudu whip cream, lapis dengan durian dan lapis lagi dengan whip cream.
- lipat kanan, kiri, atas dan bawah.
- untuk hasilkan crepe yang gebu macam bantal, tarik padat-padat..
- simpan dalam peti ais, ia akan siap dalam masa setengah jam..
- bila kita makan sejuk2 tu memang sedap..cream nye pun tak cair dan senang nak makan.
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan