Isnin, 16 Mei 2016

Resepi Pavlova Malaya


Bahan-bahan

  • 4 biji putih telur
  • 1 1/2 cawan gula kastor (kalau tak nak manis boleh guna 1 cawan)
  • 1 sudu teh cuka makan
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu makan tepung jagung

Cara Membuatnya

  1. Panaskan oven dengan suhu 120 C.
  2. Pukul putih telur sampai jadi bertanduk sambil di masukkan gula sedikit demi sedikit.(pukul in high speed).
  3. Bila dah bertanduk (bila di terbalikkan bekas adunan tak jatuh) masukkan bolehlah dimasukkan cuka, pukul lagi, masukkan pula essen vanilla dan akhir sekali masukkan tepung jagung dan kacau lagi sehingga rata.
  4. Pukullah adunan itu sehingga nampak glossy.
  5. Alaskan dulang pembakar dengan kertas minyak dan bentukkan menjadi bulatan dan letakkan adunan telur dalam bulatan.
  6. Masukkan kat dalam oven dan dibakar selama 1 jam setengah (1 1/2 jam) pada suhu 120'C atau sehingga berwarna coklet susu.

Tips

  • Pastikan bekas adunan untuk kembangkan gula dan white eggs adalah bersih. Jika tidak, adunan tersebut tidak kembang.
  • Pastikan Pavlova sejuk sepenuhnya didalam oven sebelum dikeluarkan.
  • Kalau nak bubuh buah oren, strawberi, anggur, blueberry (buah-buahan yang masam) pun boleh sebab nak imbangkan rasa manis pavlova ini.

Krim

  • Saya pakai whipping cream non diary, senang. 
  • Pastikan krim dalam keadaan fridge baru putar sampai berat,licin dan bertanduk.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan