Khamis, 12 Mei 2016

Resepi Bubur Lambuk


Ramadhan bakal menjelang tidak lama lagi. Ramai yang teringin untuk mencari bubur lambuk. Kini anda boleh membuatnya sendiri dirumah.

Bahan-bahan:

  • 1 cawan beras
  • 5 6 ekor ikan selayang/kembung
  • 2 ketul isi ayam dipotong dadu
  • 3 4 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 sudu lada hitam
  • 1 ikat pucuk midin/paku merah (lagi banyak lagi sedap)
  • 2 tangkai daun kaduk
  • 2 cawan santan pekat
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Air secukupnya


Cara-cara

  1. Potong semua sayuran, bersihkan dan toskan.
  2. Kisar/tumbuk bawang merah, bawang putih dan lada hitam.
  3. Rebus ikan dalam periuk sehingga masak dan kemudian sejukkan.
  4. Asingkan isi ikan daripada tulang.Tumbuk/kisar isi ikan skali dgn bawang supaya hancur.
  5. Bersihkan beras, masukkan beras ke dalam periuk bersama-sama air dan masak sehingga menjadi bubur.
  6. Masukkan santan,bahan kisar,isi ayam,garam,gula secukup rasa..
  7. Masukkan sayuran.
  8. Biar hingga mendidih, dan siap untuk dihidang..
  9. Boleh dimakan bersama ikan bilis n bawang goreng..klu nk lg pedas boleh taruk cili padi.

Selamat Mencuba !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan