Isnin, 23 Mei 2016

Resepi Puding Laici


Bahan-bahan:

  • 1 paket agar-agar tali 28gm
  • 2 tin laici asingkan air dan buahnya - resepi gunakan 1 tin sahaja
Buah laici - yang di asingkan
Air laici - yang diasingkan
  • 2 cawan gula
  • 2 liter air
  • 1 tin susu cair - 400ml boleh gantikan dengan susu segar


Cara-caranya:

  1. Basuh bersih-bersih agar-agar, toskan. Masak agar-agar bersama-sama 2 liter air sehingga larut kesemuanya dan mendidih.
  2. Masukkan gula hanya bila semua agar-agar tadi telah larut. Biar mendidih lagi.
  3. Tutup api. Masukkan air laici.
  4. Masukkan pula susu cair.
  5. Kacau rata dan tapiskan untuk mendapat agar-agar yang halus.
  6. Potong laici kecil-kecil dan masukkan ke dasar bekas.
  7. Masukkan agar-agar ke dalam bekas, sejukkan pada suhu bilik kemudian masukkan dalam peti sejuk untuk rasa yang lebih sedap.


Selamat mencuba !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan