Jumaat, 27 Mei 2016

Resepi Telur Pindang

Bahan-bahan

  • 10 butir telur
  • 10 helai daun jambu
  • 3 helai daun jati
  • 50 gram kulit bawang merah
  • 2 cm lengkuas diketuk
  • 3 helai daun salam
  • 50 gram gula merah
  • 1 sendok makan garam
  • 2.000 ml air


Cara-caranya:

  1. Letakkan separuh dari bahan-bahan ke dasar periuk.
  2. Susun telur dan tutupi telur dengan separuh lagi bahan bahan daun
  3. Rebus dengan api perlahan selama 3 jam. 
  4. Tambahkan air jika perlu.


# terdapat banyak versi telur pindang.
# ini cuma guildline penghasilan telur pindang yang mudah
# Terdapat juga lain lain daun yang digunakan untuk memasak telur pindang seperti senduduk dan serai serta rempah ratus yang lain.
# Lain tempat resepi telur pindang juga berbeza.
# Telur pindang memerlukan masa yang lama untuk direbus, ada yang memakan masa selama 3 hari untk hasil terbaik.

Selamat Mencuba !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan