Bahan-bahan
- 10 butir telur
- 10 helai daun jambu
- 3 helai daun jati
- 50 gram kulit bawang merah
- 2 cm lengkuas diketuk
- 3 helai daun salam
- 50 gram gula merah
- 1 sendok makan garam
- 2.000 ml air
Cara-caranya:
- Letakkan separuh dari bahan-bahan ke dasar periuk.
- Susun telur dan tutupi telur dengan separuh lagi bahan bahan daun
- Rebus dengan api perlahan selama 3 jam.
- Tambahkan air jika perlu.
# terdapat banyak versi telur pindang.
# ini cuma guildline penghasilan telur pindang yang mudah
# Terdapat juga lain lain daun yang digunakan untuk memasak telur pindang seperti senduduk dan serai serta rempah ratus yang lain.
# Lain tempat resepi telur pindang juga berbeza.
# Telur pindang memerlukan masa yang lama untuk direbus, ada yang memakan masa selama 3 hari untk hasil terbaik.
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan