Bahan-bahan:
- Sebungkus pastri paf
- Kuning telur - dipukul dengan garfu
- sedikit air sejuk
Inti:
- Sebiji bawang besar
- Sardin (2 ketul yang besar)
- 1 sudu besar cili giling
- 1 sudu teh serbuk kari
- 2 ulas bawang putih
- Sedikit daun bawang
- sedikit minyak masak
- Gula dan garam
- 1 biji limau nipis
Cara-caranya:
- bawang putih dihiris nipis dan bawang besar dipotong dadu.
- Ikan sardin dilenyek .
- Daun bawang dipotong kecil.
- Tumis bawang putih dan kemudian masukkan bawang besar dan juga cili giling. Biar sampai naik bau.
- Masukkan rempah kari dan apabila naik bau masukkan sardin.
- Masukkan juga daun bawang tadi.
- Masukkan air limau nipis dan juga gula dan garam.
- Bila masak sejukkan seketika.
Nota:
- Kalau pastri paf dah memang kecil masukkan inti sardin dan sapu tepinya dengan air sejuk.
- Tutup dengan melipat pastri tersebut dan klim tepinya dengan hujung garfu.
- Sapu atasnya dengan kuning telur dan toreh sedikit bahagian tepinya dengan hujung pisau.
- Alas dulang pembakar dan bakarlah dia selama 35 minit dengan api suhu 180 C
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan