Bahan-bahan
- 1 paket agar-agar strip (30 gram)
- 6 cawan air
- 1 � cawan gula
- 4 sudu besar aiskrim vanilla
- 1 tin buah-buahan koktel (500 gram)
Bahan-bahan dikisar
(menggunakan pengisar)- 1 tin susu sejat Carnation
- Air buah-buahan koktel
- 3 sudu besar tepung kastard
- 1 biji telur
- � sudu kecil vanilla
Cara-caranya:
- Basuh agar-agar strip dan rendam lebih kurang 5 minit. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama 6 cawan air dan masak sehingga agar-agar larut.
- Selepas agar-agar larut masukkan gula. Kacau dan masak sehingga gula larut.
- Kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi dan kacau sehingga adunan mendidih dan agak kental.
- Gunakan api yang sederhana dan kacau berterusan kerana bimbang adunan akan hangit/rentung di dipermukaan periuk.
- Sejurus sebelum diangkat, campurkan aiskrim vanilla dan kacau lagi sehingga ais krim larut.
- Kemudian bolehlah ditutup api dan biarkan ia sejuk seketika (lebih kurang 5 minit).
- Sementara itu jika suka boleh susun dulu buah-buahan koktel di dalam acuan yang sesuai.
- Setelah itu, tuangkan � adunan tadi perlahan-perlahan di dalam acuan. Kemudian tambahkan lagi buah-buahan koktel sehingga habis. Kemudian tuangkan baki adunan tadi sehingga habis.
- Sejukkan di dalam peti ais. Lebih elok jika disimpan semalaman. Sediakan waktu malam dan sejukkan semalaman. Esok dah boleh makan.
Selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan