Isnin, 10 Oktober 2016

Resepi Ayam Percik Kelantan


Bahan-Bahan

  • 1 ekor ayam - dipotong 4 bahagian

Bahan Perap

  • 3 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
  • 1 inci halia
  • garam secukup rasa

Bahan Kuah

  • 10 ulas bawang merah
  • 3 - 6 tangkai cili kering
  • 2 pek santan pekat
  • 1 batang serai
  • 1 inci halia
  • garam secukupnya
  • gula secukupnya
  • 1/4 keping asam keping - letak sekejap sahaja dan dikeluarkan takut terlebih masam

Cara-caranya

  1. Kisar bahan perap tadi sehingga kemudian perap ayam pada bahan tersebut selama 30 minit. 
  2. Kemudian bakar ayam sehingga setengah masak dan bila ingin cepat masak boleh kukus dahulu sebelum dibakar.
  3. Sementara ayam dibakar siapkan kuah dengan cara kisar semua bahan kuah tadi kemudian masak di dapur dengan api perlahan sambil terus dikacau. 
  4. Apabila kuah sudah pekat masukan garam dan gula secukup rasa. silahkan diangkat.
  5. Kemudian bila ayam sudah nampak garing lumur dengan bahan kuah tadi dan bakar seketika. 
  6. Untuk pastikan bumbu kuah meresap ke dalam daging ayam, terbalikan ayam dan dilumur bahan kuah lagi secara berulang-ulang di kedua-dua belah ayam.
  7. Akhir sekali, bila ayam sudah nampak berwarna cantik bolehlah diangkat dan ayam percik kelantan ala bonda siap dihidangkan.

Selamat Mencuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan