Bahan-Bahan
- 1 ekor ayam - dipotong 4 bahagian
Bahan Perap
- 3 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- 1 inci halia
- garam secukup rasa
Bahan Kuah
- 10 ulas bawang merah
- 3 - 6 tangkai cili kering
- 2 pek santan pekat
- 1 batang serai
- 1 inci halia
- garam secukupnya
- gula secukupnya
- 1/4 keping asam keping - letak sekejap sahaja dan dikeluarkan takut terlebih masam
Cara-caranya
- Kisar bahan perap tadi sehingga kemudian perap ayam pada bahan tersebut selama 30 minit.
- Kemudian bakar ayam sehingga setengah masak dan bila ingin cepat masak boleh kukus dahulu sebelum dibakar.
- Sementara ayam dibakar siapkan kuah dengan cara kisar semua bahan kuah tadi kemudian masak di dapur dengan api perlahan sambil terus dikacau.
- Apabila kuah sudah pekat masukan garam dan gula secukup rasa. silahkan diangkat.
- Kemudian bila ayam sudah nampak garing lumur dengan bahan kuah tadi dan bakar seketika.
- Untuk pastikan bumbu kuah meresap ke dalam daging ayam, terbalikan ayam dan dilumur bahan kuah lagi secara berulang-ulang di kedua-dua belah ayam.
- Akhir sekali, bila ayam sudah nampak berwarna cantik bolehlah diangkat dan ayam percik kelantan ala bonda siap dihidangkan.
Selamat Mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan