Bahan-bahan:
- 1/3 kilo daging(dipotong nipis dan dibasuh dan ditoskan)
- 1 sudu teh lada hitam(ditumbuk)
- 3 biji bawang merah(kisar)
- 2 ulas bawang putih(kisar)
- Sedikit halia(kisar)
- Garam dan sedikit gula
- Sedikit cuka
Bahan tumis:
- Seinci halia(mayang halus)
- Selabu bawang besar(potong bulat)
- Sebiji biji lada benggala(potong)
- Sedikit carrot(potong memanjang)
- 1 atau 2 sudu teh lada hitam(tumbuk)
- 1 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar kicap manis
- 1 sudu besar tepung jagung (dibancuh dengan 1/4 cawan air)
- Minyak untuk masak daging
Cara-caranya
- Panaskan minyak dan tumis halia dan masukkan daging.
- Kalau nampak kering berminyak kena tambah air.
- Pastikan goreng sampai daging empuk.
- Masukkan lada hitam. sos tiram dan kicap.
- Masukkan lada benggala dan bawang besar.
- Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung.
- Siap untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan